Šalvěj hispánská je metr vysoká bylina pocházející z horských oblastí Střední Ameriky. Chia semínka jedli už dávní Mayové a Aztékové před více než pěti tisíci lety. Aztékové je prý dokonce používali i jako platidlo.
Smícháním s tekutinou vznikne chia gel, který použijete při přípravě pudinku, marmelády, koktejlů a kaší. Chia se dají použít i při pečení chleba, sušenek, muffinů. Mají lehce oříškovou chuť.
Základní příprava:
- chia semínka pojmou během 20 minut tekutinu okolo desetinásobku svého objemu
- jako tekutinu můžete použít nejen vodu, ale třeba i ovocnou šťávu, džus, rostlinný nápoj nebo živočišné mléko
- gel z chia semínek můžete použít místo vajíček
- Chia pudink s ovocným agarem
- Kváskový chléb s chia
- Borůvkový džem s chia a rozinkami
- Green smoothie
- Citronové muffiny s chia semínky
- Chia džus - džus rozmíchejte s vodou a přisypte hrst chia, před podáváním promíchejte