Mysleli jste si, že sušená rajčata jsou pouhou přísadou do každé kuchyně, aniž by měla jakoukoliv přidanou hodnotu? V tom případě jste se krutě mýlili. Sušená rajčata nejenže skvěle chutnají, ale skrývají v sobě také veliké množství různých zdraví prospěšných látek, z kterých bude vaše tělo výborně profitovat.
Možná si řeknete, proč byste měli používat místo rajčat čerstvých rajčata sušená. Odpověď je poměrně prostá – nejenže mají svou naprosto specifickou a velmi výraznou chuť, také si však zachovávají naprostou většinu zdraví prospěšných látek, které nalezneme v běžných rajčatech. Ta jsou však mnohdy ošetřována nešetrnými pesticidy, nemají příjemnou chuť, a zejména mimo sezonu se dá říct, že se jedná o rajčata zrající v kamionech. Nic z toho u rajčat sušených neplatí. Na jedno kilo takovýchto rajčat padne až 14 kilogramů čerstvých. Pro tělo významné látky však i přes tento nepoměr v rajčatech zůstávají. Jedná se zejména o lykopen, který má na naše tělo podobný efekt jako betakaroten.
SUŠENÁ RAJČATA POUŽITÍ
- vhodné pro přímou konzumaci
- do těstovin (například spaghetti nebo pasta pomodoro)
- delikatesní přísada na domácí pizzu
- velikou lahůdkou ve využití sušených rajčat je jejich naložení do směsi kvalitního oleje a bylinek (např. bazalka, rozmarýn, tymián, sušené chilli nebo třeba česnek)
- do zeleninových salátů, předkrmů, dresingů, marinád
- rozmixovat do pomazánek
- do omáček, polévek a pod maso
- k nakládanému sýru