Její chuť po oříšcích dává nový rozměr všem pokrmům. Zkuste pohanku použít tam, kde běžně používáte kuskus nebo rýži, zapéct ji se zeleninou nebo z ní připravit houbového kubu. Naplňte s ní papriky a od stolu nikdo neodejde. A sladký nákyp s ovoce a ořechy - tomu nikdo neodolá!
Pohanka se řadí mezi pseudoobilniny - v lidské výživě mají stejné použití jako obiloviny, ale botanicky patří do jiných skupin. Všechny pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové.
Tip: Uvařené kroupy dejte zamrazit, můžete pak po troškách přidávat do polévek nebo do kaší.
Využití:
- jako příloha - všude tam, kde byste použili rýži nebo kuskus
- zapečený pokrm typu kuba - připravuje se s houbami, majoránkou, česnekem
- zapečená pohanka se zeleninou
- sladké nákypy - uvařenou pohanku smíchejte s ovocem, přidejte ořechy, oslaďte sirupem, zalijte rostlinnou alternativou smetany a zapečte
- směsi na výrobu náplní - plněné papriky, zelné listy, rajčata, cukety nebo lilek; uvařenou pohanku smíchejte s osmaženou cibulkou, podušenou zeleninou a nastrouhaným tofu, okořeňte, plňte zeleninu a zapékejte
- rizota - výborný je v kombinaci s kulatozrnnou rýží
- do polévek - buď ji v polévce uvařte, nebo přidejte předem uvařenou, dobrá je například do bramboračky, kulajdy, ale i vývarů a rajské
- do zeleninového salátu - přidáním uvařené pohanky salát obohatíte a můžete ho podávat jako hlavní chod
- pomazánky
- dortové korpusy - pohanku povařte v rostlinném nápoji a nechte ztuhnout v dortové formě
- snídaňová granola - pohanku propláchněte a nechte namočenou přes noc ve vodě, druhý den ji opět propláchněte a důkladně sceďte, přidejte oblíbené oříšky, sušené ovoce, semínka, skořici nebo karobový prášek, trochu olivového oleje a podle chuti oslaďte sirupem, směs pečte za průběžného promíchávání 1 hodinu v troubě při 110 °C, raw variantu sušte 10 hodin v sušičce, podávejte s bio jogurtem nebo rostlinným nápojem