Mnohými milován, některými nenáviděn, dává česnek nespočtu pokrmům jejich charakter.
Jeho intenzivní, ostré aroma se ve vařeném nebo pečeném stavu rychle změní. Tak chutná pečený nebo vařený česnek podstatně sladčeji a jemněji než surová varianta. Je jedno jestli vařený, pečený nebo surový, česnek se prostě hodí téměř ke všemu.
Obzvláště oblíbený je ve střední a jižní Evropě, kde zjemňuje těstoviny, zeleninové pokrmy a pečeni. Některé španělské Tapas, obzvláště „Gambas al ajillo“, žijí z intenzivního aroma česneku. Stroužky chutnají obzvláště dobře v kombinaci s olivovým olejem.
Tip: jelikož česnek při pečení velmi rychle hořkne, mělo by zahřívání probíhat při mírné teplotě a rychle.
Výživové údaje na 100g: Energetická hodnota 331 kJ, Bílkoviny 2 g, Sacharidy 7 g, Tuky 0,73 g, Vláknina 9 g
Skladujte v suchu a temnu.